Gut Hastalığında Beslenme Tedavisi

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİNDE BESLENME

(GUT BESLENME TEDAVİSİ)

Pürin metabolizması bozukluğu sonucunda oluşan kalıtsal yatkınlığı olan bir hastalıktır. Pürin vücutta ürik aside yıkılan azotlu bileşiklerdendir. Normalde idrarda ve plazma da bulunur. Gutta ise kan da ürik asit düzeyi yükselmiştir ve erimeyen sodyum ürat tuzları şeklinde diz ve ayak baş parmağı eklemlerinde ve yumuşak dokularda yerleşirler ve eklem dokularının yıpranmalarına neden olurlar. Hastalık şiddetli ağrılarla belirlenir.

İlaç tedavisi ağrıların  giderilmesi ve ürik asit atımını arttırmak için yararlı olur. Tıbbi tedavinin yanı sıra pürinden sınırlı diyet önerilir.

GUT DİYETİ

  • Yağ böbrekte ürik asit atımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini arttırır. Bu nedenle yağ alımı muhakkak sınırlandırmanız gerekir. Bunun için muhakkak süt/yoğurt/peynir yarım yağlı ya da yağsız tüketin. Yağsız et, derisiz tavuk ve balık tercih edin. Zeytin, ceviz, fındık, badem gibi yağlı besinlerin sıklığını azaltın ve porsiyonlarını küçültün.
  • İdrar yoğunluğunu azaltmak ve ürat kristallerinin atılmasına yardımcı olmak için 2 litrenin üstünde su tüketin.
  • Kilo kontrolü önemlidir. Eğer kilo probleminiz varsa ılımlı zayıflamanız gerekir. Bu da 6 ayda %5 kilo kaybı olarak tanımlanır. Hızlı kilo kaybetmek; gut ataklarınızı arttıracaktır.
  • Ürat kristalleri asidik ortamda çökerler. O yüzden idrarın alkali olması gerekir. İdrari alkali yapanlar ise meyve ve sebzelerdir. Beslenmenize muhakkak ekleyin.
  • Alkollü içecekler ürik asit atımını engeller ve gut ataklarını arttırır. Mümkün olduğunca tüketmemeye çalışın.
  • Çay/kahve tüketimi serbesttir. Fakat siz yine de ipin ucunu kaçırmayın derim. J
  • Pürinden zengin yiyecekleri diyetinizden muhakkak çıkarın. Orta derece de pürin içeren besinlerin miktarını da azaltmaya çalışın. Tabloda pürinden zengin yiyecekler, orta derecede pürin içerenler ve pürin içermeyenler gösterilmiştir.

 

PÜRİN İÇERMEYEN BESİNLER

  • Süt ve süt ürünleri
  • Peynir
  • Yumurta
  • Beyaz Ekmek
  • Tahıllar(pirinç, makarna, unlu yiyecekler)
  • Şeker
  • Meyve
  • Sebze

ORTA DERECEDE PÜRİN İÇEREN BESİNLER

  • Et, tavuk, balık
  • Kurubaklagiller
  • Bezelye
  • Kuşkonmaz
  • Mantar
  • Karnabahar
  • Bulgur
  • Ispanak

YÜKSEK MİKTARDA PÜRİN İÇEREN BESİNLER

  • Sakatatlar
  • Av hayvanları
  • Deniz ürünleri
  • Havyar
  • Maya
gut-beslenme
  • Orta derecede pürin içeren besinlerin tüketimi aşağıda gösterildiği şekilde sınırlandırılmıştır. Günde tüketilmesi gereken maksimum miktarlardır.
  • Et/tavuk/balık: 60 gr (2 yumurta büyüklüğü kadar)
  • Kurubaklagiller:8 yemek kaşığı
  • Karnabahar:8 yemek kaşığı
  • Ispanak:4 yemek kaşığı
  • Bulgur:4 yemek kaşığı
  • Mercimek çorbası:4 kase
  • Bezelye:2 yemek kaşığı
  • Mantar:2 yemek kaşığı
  • Kuşkonmaz:2 yemek kaşığı
  • Eğer birinden maksimum miktarında tükettiyseniz diğerlerinden tüketemezsiniz.

Örnek vermek gerekirse; öğle yemeğinde 4 yemek kaşığı ıspanak tükettiniz. Akşam yemeğinde ıspanak, et, tavuk, balık tüketemezsiniz. Onun yerine peynirli bir salata veya menemen tarzı bir öğünle protein ihtiyacınızı tamamlayabilirsiniz.

Akşam yemeğinde et/tavuk/balık tüketecekseniz; örneğin öğle yemeğinde yeşil fasulye tercih edebilirsiniz. Akşamki et miktarı öneml; fakat doygunlukta sıkıntı yaşıyorsanız ya da protein miktarı yetersiz gelirse tamamlayıcı olarak lor peynirli bir salata ekleyebilirsiniz.

  • Tam taneli tahılların, çavdar, kepek ve yulafın pürin içeriği beyaz ekmeğe göre çok daha fazladır. Eğer diyabet (şeker hastalığı) yoksa ekmekler beyaz ekmek olacak şekilde tüketebilirsiniz.