YEMEK YEDİKTEN SONRA KALP ATIŞLARININ YÜKSELMESİ

‘Reaktif Hipoglisemi’

 

Öncelikle bu bahsedilen şeyin birden fazla şeyle ilişkilendirebiliriz.

-Tiroid probleminiz olabilir.

-Susuz kalmış olabilirsiniz.

-Potasyumunuz düşmüş olabilir.

-Çok tuzlu besinler tüketmiş olabilirsiniz.

-Küflü peynir, et (tütsülenmiş), alkol, kuru ya da çok olgunlaşmış meyve, çikolata, monosodyum glutamat içeren besinler (hazır bütün ürünler fakat net çalışmalar yok) yemiş olabilirsiniz.

-Hormonlar (gebelik, menepoz ya da regl öncesi iseniz) yüzünden kalp atışınız yükseliyor olabilir.

Ya da benim üzerinde durmak istediğim genelde sık karşılaştığımız; diyabet öncesi durum olarak nitelendirebileceğiz reaktif hipoglisemi atakları da olabilir.

Reaktif Hipoglisemi nedir?

Reaktif hipoglisemi dediğimiz olay; açlık kan şekeri ile tokluk kan şekeri arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklanıyor. Normal bir bireyde; açlık kan şekeri düşük; tokluk kan şekeri ise daha yüksektir. Ama bu durumu yaşayan kişilerde açlık kan şekeri tokluk kan şekerinden daha yüksek ve insülin salınımı da daha fazla oluyor.

Reaktif Hipoglisemi Diyeti

  • Kesinlikle glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeniz gerekiyor. Örneğin; beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, kepek, tahıllı ekmek; pirinç pilavı yerine bulgur pilavı; muz yerine elma gibi
  • Öğündeki glisemik yükünüzü muhakkak ayarlamanız lazım. Yani; düşük glisemik indeksle besleniyorsunuz ama miktarlarınız çok ise bu da sebep oluyor olabilir.
  • Kendinizi aç bırakmayın; ana öğünlerinizi ana öğünlerle destekleyin.
  • Yavaş yemek yiyin.
  • Şekerli besinlerin sıklığını ve porsiyonunu muhakkak azaltın.

 

Bu durum şeker hastası olmadan önceki son çıkışınızdır. İyi değerlendirin.