Kolesistektomi (Safra Kesesi Ameliyatı) Sonrası Beslenme

KOLESİSTEKTOMİ OPERASYONU SONRASI BESLENME

(Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenmeliyiz?)

Sakıncalı Besinler:

  • Yumurta ve yumurtalı her türlü yiyecekler (İlk 1 ay tüketimine dikkat edilmeli. Daha sonra yavaş yavaş beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.)
  • Yağlı börek, çörek, pasta, kek, hamurlu her türlü tatlı
  • Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar
  • Kaymak, krema, çikolata, tahin, tahin helvası
  • Yağlı etler, yağlı balıklar, tavuğun derisi
  • Sucuk, pastırma, salam, sosis
  • Yağlı kuruyemişler (fındık, fıstık gibi)
  • Sakatatlar (karaciğer, beyin,böbrek gibi)
  • Alkollü içecekler
  • Gaz yapıcı yiyecekler (kuru baklagiller, kereviz, karnabahar, lahana gibi sebzeler)
  • Baharatlar (eğer hasta tolere edemiyorsa)
  • Kahve, kakao
safra-kesesi-ameliyati
SAFRA KESESİ AMELİYATINDAN SONRA

Öneriler:

  • Sık sık az az beslenmeye özen gösterin. Ana öğünlerinize ek 2-3 saat aralıklarla ara öğünler ekleyerek bir beslenme düzeni oluturabilirsiniz.
  • Gün içerisinde su tüketiminize dikkat edin. Ortalama 2 litre suyu bulmaya çalışın.
  • 1 kilogram sebze yemeğine 2 yemek kaşığı zeytinyağ koyulması yeterlidir. Et, tavuk veya kıymalı sebze yemeği pişirirken yağ ilave etmenize gerek yoktur.
  • Süt/yoğurt/peynirlerinizi az yağlı ya da light (yağsız) tercih ediniz.
  • Siyah çayı açık ve şekersiz içmeye dikkat edin, gün içerisinde rezene, melisa, adaçayı gibi çeşitli bitki çaylarını kullanabilirsiniz, dilerseniz limon sıkabilirsiniz.
  • Gün içinde 2- 3 fincan açık siyah cay, 1-2 fincan bitki çayı tüketebilirsiniz.
  • Kahve çeşitlerini günde 2 fincandan fazla tüketmeyin, krema veya süttozu kullanmayın. Bunlar yerine yağlı ya da yağsız süt tercih edebilir; ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Koyu kahve içiyorsanız eğer günde 1 fincanı geçmeyecek şekilde şekersiz tüketebilirsiniz.
  • Et/tavuk/balık tercihlerinizi yağsız veya az yağlıdan yana yapınız. Tavuk ve balık yerken derisiniz yememeye özen gösteriniz.

 

SABAH:     

  • Peynir (az yağlı)
  • Zeytin
  • Ekmek

ÖĞLE-AKŞAM:

  • Sebze yemeği
  • Yağsız et yada derisiz tavuk yada yağsız balık
  • Yoğurt yada ayran
  • Ekmek

ARA:

  • Komposto veya hoşaf
  • Meyve
  • Peynir+ekmek
  • Yoğurt
  • Ayran+galeta+peynir
  • Az yağlı süt
Facebook Kullanıcı Yorumları